Å lage ditt eget surdeigsbrød ta litt tid og øvelse i begynnelsen. Men når du først har fremstillt surdeigen, kan du oppbevare “mors”deigen og alltid lage nytt brød med den; akkurat som du hadde gjort med fersk gjær.
Surdeigsbrød er mye bedre fordøyelig enn vanlig brød og mye av plantesyrene som finnes i korn og frø blir neutralisert gjennom surningsprosessen.
Du kan og bruke havremel eller hvete, spelt og rug hvis du tåler gluten. Mye tyder også på at gluteninnholdet blir drastisk redusert ved å langtidssurne brød. Det kan være en forklaring hvorfor generasjonene før oss tålte brød mye bedre.
Sånn lager du surdeigen:
- vann
- bokhvetemel
Bland 1/2 kopp vann og 1/2 kopp bokhvetemel i en (glass)skål og la den stå på kjøkkenbenken dekket til med et kjøkkenhåndkle. Fyll på samme mengde vann og bokhvetemel både morgen og kveld i tre døgn. Da er surdeigen din ferdig. Du ser at det begynner å boble en del ( det bobler endå fortere hvis du bruker nymalt bokhvetemel).
Ingrediensene til et nytt brød:
- 2 kopp bokhvetemel
- 1/2 kopp sesamfrø
- 1/2 kopp solsikkefrø
- 1/2 kopp linfrø
- 1/2 kopp gresskarkjerner
- salt etter behov; jeg bruker ca 1 teskje
- vann ( deigen skal ligne på vaffelrøre i konsistensen)
Ha bokhvetemel og vann i den brukeklare deigen og rør til det blir ein smidig røre. Ta ut 1/3 del av deigen og oppbevar til neste brødet.
I resten av deigen tilsetter du alle andre ingrediensene og litt mer vann og rører godt til det blir en tykk, men fremdels flytende deig.
Jeg liker best å bruke en silikonbakeform; da setter seg brødet ikke fast. Sett formen på bakeristen i et varmt rom (bad) i minst 12 timer.
Bak ved 210 grader i 40 minutter, ta ut av silikonformen og bak 10-15 til sånn at du får en deilig skorpe på hele brødet. Det blir enda sprøere hvis du ha en liten ildfast form med vann i ovn mens du baker.
Bruk rene hænder og redskaper; da muggler deigen ikke. Deigen holder seg godt i kjøleskapet med et lokk på; ofte opp til flere uker. Før du lager nytt brød, ta ut deigen, fyll på igjen med 1/2 kopp vann og 1/2 kopp bokhvetemel og la stå igjen i minst 6 timer for å aktivere deigen igjen. Deigen lukter surt og noen må venne seg litt til det. Dess lengre det surner, desto surere bir smaken og hevingen blir bedre.
10 Comments
Ingrid
23.10.2015 at 10:36Tar du ut 1/3 av deigen før du putter i resten av ingrediensene når du skal bake brødet? Eller etter du har puttet i de to koppene med bokhvetemel og vann?
Johanna Dyngeland
30.10.2015 at 14:35Hei!
Takk for spørsmålet! Jeg tar 1/3 del av deigen ut når jeg har allerede tilsatt mel og vann ja. Det er alltid nødvendig å mate deigen, sånn at han holder seg.
Caroline
01.04.2016 at 21:31Hei!
Spennede oppskrift! Bare lurer på; det står at du trenger 2 kopper bokhvetemel, men hvis du dag nummer 1 skal bruke 1/2 kopp, og deretter 1/2 kopp morgen og kveld i tre dager, blir ikke den totale mengden bokhvetemel 3 1/2 kopp?
🙂
Johanna
06.04.2016 at 10:14Hei Caroline! Takk for interessen. Den første delen av oppskriften er bare for å lage surdeigen.
Ingrediensene på listen er de du trenger for å lage et nytt brød med den surdeigen du allerede har. Var det forståelig? 🙂
Takk for innspillet, jeg har nå skrivet det litt mer tydelig.
Caroline
09.04.2016 at 13:21Å? Skjønner! Gleder meg til å prøve ut oppskriften i løpet av helgen 🙂
Caroline
02.05.2016 at 10:18Nam! Laget dette surdeigsbrødet forrige uke, ble en suksess 🙂 Bare lurer på; nå har jeg 1/3 av deigen i kjøleskapet. Etter at jeg har aktivert den, hva skal jeg da tilsette? Skal jeg så begynne med vann og mel i 3 dager eller kan jeg dirkete tilsette 2 kopper mel og litt vann (ingrediensene til et nytt brød) ? 🙂
Johanna
03.05.2016 at 16:23Så bra at det ble en suksess! 🙂
Å aktivere brødet betyr å tilføre minst en gang til 1/2 kopp vann og 1/2 kopp mel over natten eller i noen timer. Så tilsetter du ingrediensene til et nyt brød.
Hvis du vet at du baker hver 3-4 dag, kan du bare la deigen stå ute på kjøkkenbenken med et kjøkkenhåndkle over og mate den med 1/2 kopp vann og 1/2 kopp mel en gang for dagen 😉
Heddy Anne
26.08.2017 at 09:56Takk for deling av oppskrift, dette skal prøves! Jeg finner bokhvetemel på min lokale, supre “tyrkerbutikk”, men kun i småposer (0,5 kg). Noen som har tips for kjøp i større kvanta?
Johanna
27.08.2017 at 16:55Så flott!
Helsekostbutikker har ofte, men det kan være dyrt. Det er kanskje lurt å spørre noen bønder i området. Det er veldig mye brukt i russisk matlaging så hvis du kjenner noen kan de kanskje hjelpe deg og. Lykke til!
Cathrine Ottesen
06.02.2018 at 17:52De selger rimelig bokhvetemel og annet mel og korn på http://www.vitacost.com. Fiberhusk er feks. en fjerdedel av prisen, mener jeg å huske. I Norge er det jo dritdyrt. Jeg har Fiberhusk og økologisk bokhvetemel på vei derfra nå. 🙂 Og ekte Masa Harina-mel til å lage autentiske maistortillas!