Fermentert mat inneholder milliarder av forskjellige melkesyrebakterier, som er essensielt for mage/tarmsystemet. Store deler av immunforsvaret vårt ligger der og forskningen begynner å forstå mer og mer om hvor viktig disse bakteriene er for helsen vår.
Før i tiden var melkesyregjæring noe man måtte gjøre for å komme seg gjennom vinteren og i dag vet vi at Sauerkraut er maten med størst C Vitamin innhold (etter 17 uker og utover etter fermenteringsprosessen har begynt)
Denne oppskriften er etter min kjære mormor og minner meg om henne og barndommen i kjøkkenhagen hennes i Østerrike.
- 1 hodekål
- 2-3 spiseskje havsalt (alle har forskjellige behov for salt)
- 1 spiseskje karve
- 1 spiseskje enebær
Ta vekk de ytterste bladene og kutt opp resten av hodekålen i tynne strimler. Ha de i en skål sammen med saltet og masser i ca 10 minutter til saften kommer ut av hodekålen. Det skal være mye veske, ellers trenger du litt mer salt og tid. Tilsett enebær og karve til slutt og bland alt sammen.
Fyll sauerkraut opp til 2 til 3 cm mot toppen i rene syltetøy glass eller Norgesglass sammen med vesken og trykk godt ned i vesken, sånn at alt er under flere centimeter vann. Hvis du har fermenteringsvekter eller en fin stein kan du legge det på toppen (pass på at ingenting svømmer forbi og opp; da mygler det lett. Dekk til med et stykke kjøkkenrull eller klut og ha en gummistrikk rundt; du kan også legge lokket løst på toppen.
Hvis du ikke ha vekter i glassete må du trykke alt ned i vesken igjen flere ganger de første dagene, til kålen holder seg nede av seg selv og du kjenner en syrlig lukt.
Glasset kan fint stå på kjøkkenbenken, men må ikke står kjølig. Etter ca tre uker er din sauerkraut ferdig. Ta på lokket og oppbevar i kjøleskapet eller kjeller i opptil flere måneder.
Hvis du ikke er vant til fermentert mat, begynn med små mengder; kroppen må få lov til å venne seg til det. [sp_recipe]
No Comments